Šéf diplomacie USA John Kerry sa stretol s ruskými mimovládkami

08.05.2013 Celý región

Moskva 8. mája (TASR) - Washington je znepokojený zákrokmi voči ruským mimovládnym organizáciám, ktoré dostávajú finančnú podporu z USA. Oznámili to dnes poprední ruskí aktivisti, ktorých o tom podľa ich slov ubezpečil americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Predstaviteľka ruskej pobočky organizácie Human Rights Watch Taťjana Lokšinová - jedna z deviatich aktivistiek, ktoré sa s Kerrym dnes v Moskve stretli - uviedla, že šéf americkej diplomacie im povedal, že bol dnes hore až do pol tretej ráno: dovtedy diskutoval so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom o legálnom nátlaku na mimovládne organizácie.

Rusko prijalo vlani nový zákon, podľa ktorého sa všetky mimovládky s nie celkom jasne definovanými politickými aktivitami a financované z cudziny musia verejne označovať ako "zahraničný agent" - čo je označenie, pod ktoré spadá aj špionáž. Táto právna norma je súčasťou širšieho úsilia prezidenta Vladimira Putina potlačiť disent, analyzuje agentúra AP.

V posledných mesiacoch sa terčom previerok prokuratúry stali v Rusku stovky organizácií: okrem Human Rights Wath i napríklad pobočka Transparency International.
 

Vyberte región